Vi har pratat med Ulf Rosberg, vår nya ordförande

4 april, 2020

Hej Ulf, välkommen som ny ordförande för DJTK! Många känner dig redan som en flitig tennisspelare, berätta lite om din tenniskarriär!

– Tack. Känns kul att ha fått förtroende att leda styrelsearbetet i en av Sveriges största och finaste tennisklubbar. Jag fick min tennisuppfostran i Växjö dit jag flyttade med familjen i 14-års åldern. Under mitt tidigare idrottsliv var det annars fotboll som gällde men spelade mer och mer tennis när jag kom upp i ålder. Kom till Växjö 1980 och fick sedan uppleva sju magiska år med klubben. Mats Wilander – ett år äldre än jag själv – vann som alla vet Franska Öppna som 17-åring 1981 vilket var helt osannolikt. Året innan hade han vunnit juniorklassen i Paris och jag minns så väl hur han kom hem några dagar senare och spelade seriematch och fick storstryk av Henrik Sundström. Nivån på svensk tennis var extremt hög då!

– I Växjö blandade man väldigt mycket spel mellan juniorer och seniorer, det tyckte jag var kul. Man hade gruppspel med blandade åldrar och vi hade dubbeltävlingar där alla medlemmar deltog, inklusive klubbens elitspelare. Växjö TS hade en fantastisk ordförande i Åke Magnusson som var mycket engagerad och satte tydliga riktlinjer för klubben och dess medlemmar. Vi hade under många år bara en och en halv bana att tillgå i Växjö TS. Alltså ett klassiskt barracudatält med filtunderlag samt en idrottshall som vi delade med handboll och volleyboll. Alla speltider var indelade i 45- minuters pass för att på så sätt kunna få in så många spelare som möjligt. Snacka om att man var förberedd och uppvärmd när man bara hade 45 minuter att tillgå!

­– Själv nådde jag aldrig riktigt toppen. Jag tävlade en del men konkurrensen var stenhård. Jag var som 16-åring bäst rankad som nummer sju i Småland för pojkar födda 1965/66. En viss Stefan Edberg var rankad etta har jag för mig…

­– 1987 flyttade jag från Växjö och påbörjade studier på Handelshögskolan i Stockholm och la dessvärre tennisracken helt på hyllan. En del skador gjorde att jag tappade sugen på tennisen. Inte förrän nästan 17 år (!) senare plockade jag av en slump upp racken igen på en semesterresa och sedan dess är jag fast. Konstigt att det kan vara så kul att slå på en liten gul boll…

– Jag kom till Djursholms TK 2002 då vi köpte hus här och har sedan spelat mig igenom H35-, H45- och nu hör och häpna i år tagit steget in i H55-laget. Jag har en handfull segrar i KM för herrar i både singel och dubbel och spelar också en hel del andra tävlingar. Tog mig bland annat till kvartsfinal i singel i Veteran-SM och för några år sedan var Erik Edelstam och jag i final i ute-SM i Båstad i HD50 efter många fina skalper. Emellanåt åker jag ner till Spanien och spelar Senior ITF-tävlingar på grus. Lyckade faktiskt vinna en Grade 2 tävling i H55-klassen för någon månad sedan nere i Marbella. Jag gillar gruset som passar mitt spel 🙂 .

Du bor här i Djursholm med din familj. Spelar alla tennis i DJTK?

­– Jag har 5 kvinnor i mitt liv 🙂 – en fru och fyra döttrar. Alla spelar tennis på motionsnivå så vi har alltid med tennisracketar på alla semesterresor. Har spelat ett antal generations-KM med Tilda som är den enda som tävlingsspelat litet grand. Det är bara Tilda som spelar i Djursholm TK medan de andra tjejerna spelar på andra klubbar – de har helt enkelt inte fått plats i Djursholm. Min fru har däremot mer spårat in på padel.

Vad gör du när du inte spelar tennis?

– Efter några år på SEB direkt efter Handels har jag sedan 1994 gjort min karriär på Nordic Capital som är ett Private Equity bolag i Stockholm. Efter nästan 25 intensiva och roliga år där slutade jag för några år sedan. Sedan dess jag gått in som investerare i en handfull bolag där jag oftast sitter som styrelseordförande. Det är otroligt inspirerande att jobba med duktiga företagsledningar och utveckla verksamheter men det är som tur är inte samma höga tempo idag som det var på Nordic Capital tiden. Nu har jag mer tid för familjen, tennis och några ideella uppdrag såsom Djursholms TK 🙂 .

 …och nu är du vår nya ordförande. Hur ser du på det uppdraget?

– Jag har ju som medlem i klubben observerat en del saker under årens gång som jag nu gärna tar tag i. Samtidigt är det självklart viktigt att lyssna på allas uppfattning om klubben så jag tänkte att vi inom kort skall gå ut med en medlemsundersökning för att kolla temperaturen bland klubbens medlemmar. Det var ju många i styrelsen som avgick vid stämman så att det känns spännande att börja jobba med klubben med ett i mångt och mycket nytt styrelsegäng. Jag har väl från utsidan upplevt att klubben haft ett antal turbulenta år med flera byten av klubbchefer och att det nu är ”back to basics” med lugn och ro och fokus på att utveckla klubben och medlemsnyttan.

Vad vill du att styrelsen prioriterar i sitt arbete nu?

– Några områden känns centrala; i) En ansiktslyftning av reception/shop/omklädningsrum i hallen är nödvändig anser jag. Konkurrensen ökar från andra klubbar så en attraktiv miljö i hallen där det skall vara trevligt att vara både före och efter spel är viktig, ii) Se till att vuxentennisen blomstrar igen. Den kan jag känna att man tappat de senaste åren, inte minst till intilliggande klubbar och här behövs ett lyft med engagerade tränare med enkla tävlingsformer och regelbundna clinics samt iii) Se om man kan få till en större blandning mellan juniorer och seniorer på olika sätt. Till exempel skulle våra bästa seniorer emellanåt vara med och sparra juniorerna. Det kan vara nyttigt för våra hårtslående yngre att möta ett mer varierat spel med lösa slicar blandat med hårda flacka slag och nätattacker. Även få till enkla dubbeltävlingar där man blandar yngre med äldre och känner en klubbgemenskap. Men det är bara några exempel på frågor – det finns fler!

Du har erfarenheter från flera klubbar – vad skulle du vilja ta med dig från de andra klubbarna till DJTK?

– Från Växjö TS som jag tidigare nämnt, tar jag med mig integration juniorer & seniorer. Utöver att då och då bjuda in seniorer till juniorträningen kan man ordna mer medlemsaktiviteter där man tävlar tillsammans under avslappnade former. Min plan är att kopiera Onsdagsblixten från Växjö där man under en kväll i månaden mellan kl 19-21 spelar en dubbeltävling med alla medlemmar som vill vara med. Man lottar ihop så jämna par som möjligt och möts i tiebreakset. Obligatoriskt för tävlingsjuniorerna att delta . Från KLTK tar jag med mig ordning & reda. Alla som spelar (förutom tennisskola) bör anmäla sig i receptionen – annars tänds inte belysningen på banan. Känns grundläggande att man alltid vet vem som står på banan. Precis som på KLTK måste vi hitta ett bra och rättvist system så att man varnas när man inte spelar eller inte dyker upp på en bokad tid. Oavsett om det gäller spelrätt eller kontraktstid. Från NPTK kan man ta med sig genuin klubbkänsla. Deras tanke är att ”klubbkänsla inte skapas genom en fin vision utan med aktiviteter för medlemmarna”. Det sker genom tennisresor med deltagare i blandade åldrar, KM-middag, lägerverksamhet och mycket annat. Men med allt det sagt – Djursholms TK är en fantastisk klubb med kvalificerade tränare och annan personal som gör ett kanonjobb på daglig basis. Vi har dessutom massa duktiga och entusiastiska tennisspelare – både på junior- och seniorsidan.

Tack Ulf, vi ses i hallen! Förresten, hur ska man göra för att vinna över dig…?

– Ha, ha.. jag vet inte om jag skall bjuda på det… men ok då. Tips till juniorerna i KM; ha en spelstrategi när ni möter mig. Diskutera med er tränare före matchen. Jag kommer definitivt ha en strategi när jag möter er 🙂  Tips till seniorer; håll bollen borta från min forehandsida och ställ in er på en lång och jobbig match!