Varje år delas två stipendier ut till minne av Olle Persson

Juryn utgår från följande kriterier när de utser stipendiaterna; mottagaren ska ha:

– Utmärkt sig genom goda tävlingsresultat, inom eller utanför klubben, samt visat gott uppträdande på och utanför banan.
– Hedrat sin klubb genom gott kamratskap och gott uppträdande på och utanför tennisbanan.
– Gjort en mycket värdefull och hedrande insats i arbete för klubbens och/eller juniortennisens bästa.
– Förbättrat och utvecklat sin tennis rejält genom stor träningsiver och en målmedveten satsning att förkovra sig.

Läs mer om vem Olle Persson var längre ned på sidan.

Stipendiater 2020

Harald Ivemark

”Harald har under åren visat mycket lojalt och stort engagemang i Djursholms Tennisklubb. Genom sin ödmjukhet, sitt uppförande och att alltid göra sitt bästa har Harald bidragit sort till en stark och positiv gruppdynamik.

Harald har även under flera år jobbat som tränare för barn i yngre åldrar, både på läger och i den dagliga verksamheten. Harald är mycket omtyckt som tränare där hans engagemang och positiva inställning är bidragande orsaker till popularitet. Harald är en god ambassadör för Djursholms Tennisklubb.”

Emma av Jochnick

”Emma av Jochnick är väldigt ambitiös och har under året haft en mycket positiv utveckling i sin tennis. Stor nyfikenhet på utveckling och hög träningsdiciplin har lett till fina uttagningar, bra prestationer och tävlingsresultat. Emma är en god ambassadör för Djursholms Tennisklubb”.

 

Stipendiater 2019

Sandra Borg

”Sandra har under åren visat ett starkt engagemang i Djursholms Tennisklubb. Hon har stor träningsvilja och jobbar alltid hårt och lojalt på sina pass. Sandra har även under flera år jobbat som tränare för barn i yngre åldrar, både på läger och i den vardagliga verksamheten. Hon är mycket omtyckt som tränare. Hennes engagemang, positiva inställning och pondus är bidragande orsaker till hennes popularitet”

Ludwig Tolf

”Ludwig Tolf är en mycket ambitiös och målmedveten junior. Bra träningsvilja och hans nyfikenhet på utveckling har lett till fina tävlingsresultat under året. Ludwig är även en schysst kompis både på och utanför banan”

 

Om Olle Persson

Olle var legendarisk i Djursholm – idrottslärare, idrottsman och tennisspelare. Han bodde hela sitt liv i Djursholm med undantag av två år som gymnastiklärare på Solbacka läroverk.

Olle lärde sig tidigt att spela tennis. Han var helt självlärd. Redan som 12-13-åring kom han med i IFK Djursholms tennissektion. Han tävlade flitigt i klubben och i Skolungdomens där han var i final 1935 och där han vann dubbelklassen både 1938 och 1939.

Olle gjorde sin värnplikt under krigsåren som värnpliktig fänrik och låg vid norska gränsen i Värmland.

När Djursholms Tennisklubb bildades 1943 var Olle en av dem som medverkade och som valdes in i den nya styrelsen. Där blev han kvar till 1977.

Olle var först idrottskonsulent i kommunen innan han blev ordinarie gymnastiklärare på Samskolan. Som idrottskonsulent hade han hand om tennisträning och orienteringsbanor och terrängbanor, han hade frivillig gymnastik och nybörjargrupper med gubbar i volleyboll, på söndagarna var det orientering och han var med och startade en orienteringsklubb som hette AOK (Auravägen Orienterings Klubb). Den klubben finns fortfarande och är en jättestor klubb numera. Både gymnastikgruppen och volleybollgruppen finns fortfarande kvar.

Idrott i alla former låg alltid Olle varmt om hjärtat. Han var bland den första bland många andra som införde basket i Sverige.

Han tränade Staffan Stockenberg i tennis och har tränat ett oändligt antal elever i tennis under åren. Ofta stod han på lördagskvällarna i ett par timmar och tränade ungdomar.

Han var aktiv skridskoseglare och skidåkare. Olle var när 40-talet närmade sig en av de främsta juniorerna i Djursholm i skidlöpning. Han var dessutom framgångsrik i orientering.
På 1930-, 40-, och 50-talen dominerar han dock skridskoseglingen i Djursholm. Han vann fyra distriktsmästerskap och ett flertal vandringspris efter ett otal antal segrar.

Varje vinter var Olle ute och kollade isarna för att hitta riskabla partier och varje fredag satte han upp iskartor längs med Strandvägen.

Efter att han pensionerats sig 1977 efter 30 år på Samskolan kunde man se Olle promenera runt Djursholm varje dag vid samma tid.

Några år efter hans hustru Ann-Margret avlidit 1989 flyttade Olle till Svalnäs. Även där fortsatte promenaderna. Till slut i rullstol efter att ena benet amputerats vid knäet och sedan – för bara ett år sedan – även det andra.

Olle har betytt oerhört mycket för tennisen i Djursholm.Till hans 100-årsdag samlade Tennisklubben genom upprop ihop pengar till en fond ”Olle Perssons fond för unga tennisspelare”. Den 7 maj var Olle själv med och delade ut det första priset.

Olle Persson har som idrottsledare, gymnastiklärare, tennisspelare, skridskoseglare med mera varit central i vår stads sportliga sammanhang. En centralgestalt för sporten i Djursholm.

Sten Häger och Ulf Bennetter