Säg hej till vår hallvärd, Mats Wielbass

14 augusti, 2017

Mats Wielbass hade precis bestämt sig för att gå i avtalspension och ville ha något meningsfullt att ägna sin nyvunna fritid åt. När hans sambo Lotta visade  annonsen där vi sökte en hallvärd väcktes en tanke.

”Idrotten har gett mig väldigt mycket, jag har reflekterat en hel del över det på äldre dagar. Det skulle kännas roligt och meningsfullt att få ge lite tillbaka”, säger Mats och konstaterar samtidigt att han ju inte kan spela golf och tennis hela dagarna heller…

Allt blev klart strax innan sommaren och nu när höstterminen drar igång är Mats på plats i DjTK-teamet. Men vad är det han ska göra?

”Egentligen är jag en slags allt-i-allo. Jag kommer bland annat att jobba med medlemskommunikation, hålla kontakt med våra sponsorer, koordinera olika leverantörer och hjälpa till vid arrangemang och tävlingar. Men arbetsbeskrivningen är inte utarbetad i detalj ännu, jag behöver komma igång först. Jag skulle till exempel gärna titta på hur vi skulle kunna ha större utbyte mellan klubbarna i länet, och även på hur vi kan vässa vår egen verksamhet på olika sätt. Jag är en sådan som gillar att fixa saker.”

”Det jag ser mest fram emot är att möta alla intressegrupper i och runt klubben, och att få jobba med något som jag verkligen tycker är viktigt och bryr mig om. Den svenska modellen inom idrotten, som till stor del bygger på frivilliga insatser och engagerade föräldrar, är en viktig tillgång för samhället. Det förstår jag inte minst efter att ha bott utomlands, både i England och i Mexiko, där idrott nästan alltid är en fråga om pengar. När man, som jag, har jobbat färdigt är det dags att ge tillbaka. Och det här är något jag verkligen brinner för.”

Mats är ursprungligen östgöte. Hit till Stockholm flyttade han 1993, då kom han närmast från tio år i Mexiko. Under uppväxten spelade han både fotboll och pingis, men vid tolvårsåldern tog pingisen överhanden. Efter femton år, först på distriktsnivå och därefter i division ett i seniorserien, krönte han karriären med VM för universitetsstuderande där han nådde tredje omgången i både singel och dubbel. Efter det, samtidigt som han var klar med sin utbildning inom Industriell ekonomi i Linköping, lade han sin racket på hyllan.

Under pingisåren hann Mats även gå alla stegen i tränarutbildningen och arbetade mycket som tränare. Redan som 18-åring var han ansvarig för sommarläger med folk från hela världen. ”Idrottsvärlden är en bra skola på det viset, jag började träna på ledarskap tidigt och fick med mig kunskaper som jag definitivt haft nytta av inom näringslivet också”.

Mats och hans familj bodde tio år i Mexiko, där han jobbade för Ericsson samt på Sveriges Handelskontor. 1996 bytte han bransch och började på Nordea. Ett stort hopp kan tyckas, men det centrala har alltid varit att göra affärer och att som Key Account Manager ansvara för att utveckla företagens relationer med de riktigt stora kunderna.

Mats är medlem i klubben sedan hans äldsta son började spela för cirka 20 år sedan. Han spelar en gång i veckan, men hoppas att det blir mer nu när det finns lite mer tid. ”Jag är ju ingen tennisspelare i grunden, så jag lever på mina bollkunskaper. Men jag ska se till att träna upp både tennisen och golfen nu.”

Varmt välkommen i din nya roll på DjTK, Mats!

 

Text och bild: Annika Juhlin