Olle Persson har somnat in

29 januari, 2020

Natten till torsdagen, tre dagar innan han skulle fylla 101 år, avled Olle.Olle var legendarisk i Djursholm – idrottslärare, idrottsman och tennisspelare. Han bodde hela sitt liv i Djursholm med undantag av två år som gymnastiklärare på Solbacka läroverk.

Olle lärde sig tidigt att spela tennis. Han var helt självlärd. Redan som 12-13-åring kom han med i IFK Djursholms tennissektion. Han tävlade flitigt i klubben och i Skolungdomens där han var i final 1935 och där han vann dubbelklassen både 1938 och 1939.

Olle gjorde sin värnplikt under krigsåren som värnpliktig fänrik och låg vid norska gränsen i Värmland.

När Djursholms Tennisklubb bildades 1943 var Olle en av dem som medverkade och som valdes in i den nya styrelsen. Där blev han kvar till 1977.

Olle var först idrottskonsulent i kommunen innan han blev ordinarie gymnastiklärare på Samskolan. Som idrottskonsulent hade han hand om tennisträning och orienteringsbanor och terrängbanor, han hade frivillig gymnastik och nybörjargrupper med gubbar i volleyboll, på söndagarna var det orientering och han var med och startade en orienteringsklubb som hette AOK (Auravägen Orienterings Klubb). Den klubben finns fortfarande och är en jättestor klubb numera. Både gymnastikgruppen och volleybollgruppen finns fortfarande kvar.

Idrott i alla former låg alltid Olle varmt om hjärtat. Han var bland den första bland många andra som införde basket i Sverige.

Han tränade Staffan Stockenberg i tennis och har tränat ett oändligt antal elever i tennis under åren. Ofta stod han på lördagskvällarna i ett par timmar och tränade ungdomar.

Han var aktiv skridskoseglare och skidåkare. Olle var när 40-talet närmade sig en av de främsta juniorerna i Djursholm i skidlöpning. Han var dessutom framgångsrik i orientering.
På 1930-, 40-, och 50-talen dominerar han dock skridskoseglingen i Djursholm. Han vann fyra distriktsmästerskap och ett flertal vandringspris efter ett otal antal segrar.

Varje vinter var Olle ute och kollade isarna för att hitta riskabla partier och varje fredag satte han upp iskartor längs med Strandvägen.

Efter att han pensionerats sig 1977 efter 30 år på Samskolan kunde man se Olle promenera runt Djursholm varje dag vid samma tid.

Några år efter hans hustru Ann-Margret avlidit 1989 flyttade Olle till Svalnäs. Även där fortsatte promenaderna. Till slut i rullstol efter att ena benet amputerats vid knäet och sedan – för bara ett år sedan – även det andra.

Olle har betytt oerhört mycket för tennisen i Djursholm.Till hans 100-årsdag samlade Tennisklubben genom upprop ihop pengar till en fond ”Olle Perssons fond för unga tennisspelare”. Den 7 maj var Olle själv med och delade ut det första priset.

Olle Persson har som idrottsledare, gymnastiklärare, tennisspelare, skridskoseglare med mera varit central i vår stads sportliga sammanhang. En centralgestalt för sporten i Djursholm.

Sten Häger och Ulf Bennetter