Läs Görans brev från VM i Orlando

30 oktober, 2017

Vår egen storspelare Göran Nordenhök har varit ute i världen och representerat. Vi bad honom berätta om sina VM-äventyr. Tack Göran för ditt brev!

Lag VM för Super Seniors i Orlando, Florida.

Arenan var USAs nya jätteanläggning vid Lake Nona som hade ca 70 banor varav drygt trettio var grusbanor, s.k. HarTru, ganska långsamma. Vädret var varmt, över 30 grader och luftfuktigheten hög så det gällde att planera sin matcher med mycket dryck och våta handdukar. Matcherna tog längre tid än vanligt genom att det behövdes ordentliga pauser. Stoppbollar fungerade även ovanligt effektivt.

Super Seniors klasserna i VM är 65, 70,75, 80 och 85. Totalt deltog ca 700 spelare. Jag deltog i svenska 75-laget tillsammans med Christer Holm, Börje Skånberg och Rolf Westman (kapten). Varje match bestod av två singlar och en dubbel. Jag skulle spela tvåa.

Vi anlände redan på fredagen och kunde träna på lördagen och söndagen. Först var det poolspel och vi lottades ihop med Costa Rica och toppseedade Australien. På måndagen mötte vi Costa Rica i nära 35 graders värme. Christer var inte riktigt kurant så jag fick spela etta och vann med 6-4, 6-2. Även övriga matcher vann vi så det blev 3-0 till Sverige.

Sedan mötte vi Australien på tisdagen i lika varmt väder. Jag spelade tvåa nu och hade en hård tretimmarsmatch mot John Mansfield. Han vann ett hårt första set i tiebreak. I andra vann jag med 6-4 och i avgörande med 6-2. Därefter spelade Christer mot Bob Howes rankad fyra i världen i åldersklassen. Christer förlorade första med 6-2 men vann andra och ledde med 4-3 i avgörande efter mycket bra spel. Howes verkade trött. Christer hade här tre jättelägen till 5-3 men fick inte till det. Howes kom igen och vann med 6-4. Det var alltså mycket nära 2-0 mot de toppseedade.

I avgörande dubbeln spelade Roffe och jag. Nu var det kväll och riktigt skönt. Vi förlorade första med 4-6 och låg under i andra men vände och tog ledningen och var nära att ta hem andra set. Men vi tappade greppet och det slutade med 5-7 och australisk vinst i poolspelet. Klockan var 9 på kvällen och vi hade varit igång i sju timmar.

Nu gällde platserna 5 till 8. Vi mötte Tyskland. Jag spelade tvåa mot Groll, en knepig herre med lite avigt spelsätt och stor kämpaanda. Jag spelade okoncentrerat, kanske dagen efter, och förlorade med 6-3, 6-2. Christer lyckades inte bättre och bröt efter första set.

I sista matchen som gällde 7e eller 8e plats mötte vi Frankrike. Börje fick stryk i andra singeln mot en lurig f.d. pingisstjärna och även jag förlorade i första singeln men hade nästan fått greppet i slutet av matchen där jag tog upp från 2-5 till 5 lika. Det blev 4-6, 5-7. Inget vidare att komma 8 av 15 lag men vi var alltså nära att slå slutsegrarna Australien. De vann med 2-1 mot Nederländerna i finalen. Även övriga svenska lag kom lite sämre än kanske väntat.

Det var en upplevelse att få vara med och se alla tennisentusiaster och träffa många trevliga människor från olika håll. Vår laganda var jättefin och med Roffe som erfaren och ambitiös lagkapten fungerade allt bra. Vi hann även se mycket intressanta Kennedy Space Center vid Cape Canaveral sista lediga dagen men under tävlingen var dagarna helt fyllda av tennis.

/Göran

InvigingInvigningen av Super Seniors Championships 2017 i Orlando, Florida

LagenEn del svenska spelare i 70 resp 75 lagen. 75-laget till höger.