Internationell toppentennis på DJTK

1 november, 2016

ITF veckan är till ”ända”. Mellan den 23 och 30 oktober bjöds det på topptennis i Djursholms tennishall. Det var den årliga Djursholms Ladies som spelades. Tävlingen vanns av blott 15-åriga Iga Swiatek, kvalspelare som fick sitt genombrott med sin första seger i en seniortourtävling. Tävligen var utmärkt arrangerat av Djursholms tennisklubb, ITF & SvTf. Stämningen var på topp hela veckan där klubbens medlemmar fick möjlighet att följa svenska och utländska topptennisspelare på nära håll.

Djursholms Ladies utgör den första av två 10 000-dollars ITF-tävlingar under hösten som spelas i Stockholmsområdet, följt av Näsbypark. Av kval&huvudtävligens 56 spelare var 29 svenskor. Fem svenskor gick in i huvudtävlingen av egna meriter: Brenda Njuki, Fanny Östlund, Cornelia Lister, Anette Munozova och Jacqueline Cabaj Awad. Tre tjejer lyckades kvala in: Julita Saner, Emma Ek och Adna Sofradzija. Tävlingsledningen delade ut wildcard till fyra 98-tjejer: Mirjam Björklund, Julia Rosenqvist, Ida Jarlskog och Sandra Örtevall.

Segrarinna, 15-åriga polskan Iga Swiatek, vann komfortabelt med 6-4, 6-3 i finalen mot Laura-Ioana Andrei, Rumänien. Iga, som kvalspelade till huvudtävlingen, är en blivande storspelare som vi sannolikt kommer att se och höra mycket om i framtiden. Roligt är att hon vann sin första seniortävling just i Djursholms tennishall och sålunda fick sitt genombrott här. Betydligt tuffare hade Iga det i semifinalen mot andraseedade danskan Karen Barritza. Här låg Iga under med 1-4 i avgörande sett, men lyckades vända till seger med 7-5 efter stabilt spel med bra nerver. Iga har mycket tennis i sig. Bra blick, psyket, viljan, varierande spel och tajming i slagen. Lägg namnet IGA SWIATEK på minnet, en blivande världspelare.

Summerar vi Djursholms Ladies så var den väldigt lyckad med mycket bra tennis, mycket publik och trevlig gemytlig stämning. Roligt att svensk damtennis har fått fram många lovande spelare. Det var större bredd och högre prestationer i år. Bäst i singel lyckades 20-åriga Jaqueline Cabaj Awad, med en semifinalplats. Hon spelade bra i hela turneringen men lyckades inte vinna sin semifinal trots bra spel och vinst i första set. 18-åriga Ida Jarlskog, nådde kvartsfinal. I dubbel avancerade Mirjam Björklund och Brena Njki ända till final och slutade på andra plats.

Parallellt med vår tävling gick Rebecca Pettersson -95 till semifinal i en 50,000 dollars tävling i USA. Otroligt starkt. Rebecca vann Djursholms Ladies för 3 år sedan.

STORT TACK till Djursholms Tennis och alla medlemmar som med glädje stöttar och möjliggör att vi kan arrangera tävlingar på hemmaplan för våra svenska spelare. Det betyder mycket.

Hoppas många även tar chansen och följer den andra tourtävlingen i Näsbyparks Tennishall, vecka 44.

/Oscar Brunzell, tennisjunior i DJTK

img_0952