DJTK 75 år – en tillbakablick
Kära medlemmar,
det är snart dags för ett nytt år och därmed kommer klubben lämna sina första 75 år bakom sig. Vi avslutar året med en tillbakablick.
Till att börja med bildades klubben den 18 april 1943. Då beslöt klubbarna IFK Djursholm samt Djursholms Idrottssällskap om en sammanslagning, vilket blev Djursholms Tennisklubb. Några av de som var med då återfinns även idag som medlemmar, bland andra Gösta Björck och Olle Persson. Olle Persson var idrottskonsulent och anställd av kommunen och har inte bara betytt mycket för tennisen i Djursholm, han såg även till att ungdomarna i kommunen fick möjlighet att lära sig andra idrotter.
Sven och Gösta Björck har också betytt mycket för klubben. Den förstnämnde för sin gärning som grundare av klubben och som dess första ordförande mellan 1943 och 1950. Sonen Gösta var ordförande mellan 1954 och 1966. När klubben bildades räknade man in 77 medlemmar och förfogade över två banor i Slottsparken samt en inomhusbana i tennishallen som låg där omklädningsrummen finns nu.
Hallen och utebanorna ägdes av Djursholms stad och arrenderades av Djursholms Tennisklubb. Den första hallen ansågs emellertid bristfällig och 1945 inlämnades förslag till stadsfullmäktige på en ny tennishall. Men det skulle dröja 18 år innan den nya hallen stod färdig på Norrängen.
Sportsligt så hade tennisen i Djursholm under 1930 talet ett uppsving. Man arrangerade både SM och Davis Cup-matcher mot Belgien och USA. Vår kung, Gustav V, följde dessa evenemang och var en ofta sedd åskådare vid utebanorna. 1946 spelade klubben upp sig till allsvenskan och man blev samma år bästa klubb på JSM. På 50-talet spelade man åter upp sig till allsvenskan efter att ha ramlat ur två gånger.
Den första september 1963 invigdes tennishallen i Norrängsgården med två innebanor, vilket ökade tennisintresset. Hallen drevs helt och hållet av kommunen och klubben hyrde alla sina tider av kommunen. Gösta Johansson var vaktmästare och banskötare i över tjugo år innan han pensionerades 1974.
1964 spelades landskamp i Norrängsgården, Nordisk Cup mellan Sverige och Danmark. 1965 införde DjTK som första klubb i Sverige en ny tävlingsform. En non stop-tävling som spelades dygnet runt. Tävlingen sponsrades av Marabou och deltagarna kom från Sverige, Finland, Danmark och Norge. Alla spelare inkvarterades i Norrängsgårdens lilla sal.
1966 blev Ulf Bennetter ordförande och stannade på posten fram till 1986, hela 20 år. Ulf hade redan 1954 valts in i styrelsen vilket summerar till 32 års styrelsearbete!
1971 var ett märkesår i klubbens historia, antalet juniorer hade de senaste fem åren ökat så kraftigt att klubben bestämde sig för att anställa sin förste professionella tränare, Evert Olsson. Evert ersatte Mary Bäckström (Lagerborg) som hjälpt till med träningen på deltid. Samma år arrangerades Kings Cup mellan Sverige och Holland i hallen och 1972 avgjordes kvalet till Stockholm Open i Norrängsgården. Den 8 december 1973 invigdes DjTK:s Barracudatält med två banor vilket då fördubblade antalet innebanor till fyra.
Under 70-talet hade klubben via svenska tennisförbundet fått en förfrågan om att ta emot en grupp juniorer från Rhode Island, USA. Sommaren 1973 kom de på besök, inkvarterades i Djursholms-familjer och spelade klubbmatcher mot klubbens egna juniorer. Detta blev startskottet på ett antal år med utbyte mellan klubbarna.
1974 anställdes Björn Frostell som andretränare i klubben och 1975 hade klubben nått 700 medlemmar. De två tränarna tränade ca 240 juniorer på klubbens fyra banor. De bättre juniorerna tränaade ca 250 nybörjare i grupper om 5-6 spelare i varje grupp. Varje grupp hade en gruppmamma eller -pappa som länk mellan spelare/förälder och tränare/styrelse.
1984 invigdes en ny hall ritad av Bertil Falck. Denna hall hade fyra banor och ägdes av klubben. Hallen byggdes på kommunens mark, vilket reglerades i ett nyttjanderättsavtal. Detta avtal gäller än idag.
Hösten 1988 anställdes Anders Heimklo som chefstränare och detta år hade klubben ett rekordstort antal deltagare i inomhus-KM, nämligen 186 spelare. 1992 slutar Anders och Stefan Malmqvist börjar som chefstränare.
Mot slutet av 90-talet var DJTK Sveriges största tennisklubb med över 2000 medlemmar och 800-900 juniorer i regelbunden träning. Erik Welander var ordförande och han samt flera andra skulle få en del att stå i eftersom hallen brann ner på natten mellan den första och andra juni 1997.
Det var givetvis en extremt svår situation. Klubben hade enorma behov av banor och träning och stod nu plötsligt utan egen hall. Erik som haft funderingar på att trappa ner sitt engagemang i klubben fick tänka om. Tillsammans med flera nyckelpersoner, till exempel Bertil Falck och Stefan Malmqvist, drog de ett stort lass för att få igång verksamheten så snabbt som möjligt. Bertil Falck som hade ritad den gamla hallen tog snabbt fram en skiss på den nya hallen.
Stefan fick uppgiften att hitta banor att spela på och 6–8 hallar runt om i Stockholm användes. Logistiken runt all transport till/från hallarna var ett annat problem man fick lösa. I mars 1998 sattes spaden i marken för bygget av den nya hallen.
I samband med byggnationen byggde DjTK upp sin hall och kommunen tog ansvar för sin del, Norrängsgården. Rent finansiellt kunde klubben gå från lån på banken innan branden till pengar på banken efter nybyggnationen. Detta var möjligt tack vare donationer och sponsring. Detta, samt hårt arbete och stort stöd från kommunen och försäkringsbolag, gjorde att klubben snabbt kunde komma på fötter igen.
I månadsskiftet augusti-september 1998 kunder verksamheten starta och den 10 oktober skedde invigningen av den nya hallen med en stor fest på bana tre och fyra. Hallen hade nu även fått ett gym, som Peter och Rosie Löhr fortfarande driver, och en shop där så småningom Berndt Stefansson etablerade sig.
Klubben hade lyckats med det omöjliga, att på lite drygt ett år bygga upp en ny hall, hantera all träning och övrig verksamhet utan att säga upp någon, och dessutom fått pengar över på banken. Som grädde på moset blev klubben utsedd till årets tennisklubb 1998 och man fick ta emot utmärkelsen på en fullsatt centercourt i Båstad året efter.
När man pratar med Erik om denna tid så lyfter han fram damernas roll under hans tid som ordförande, samt säkerligen också både före och efter hans ordförandeskap. Damerna var duktiga på att bilda opinion mot kommunen och de hjälpte alla till med uppbyggnaden av hallen. Damtennisen var viktig för klubben inte bara för att höja beläggningar på dagtid utan också som tränare och inspiratörer för verksamheten. Erik anställde två damtränare under denna tid, Anki Holm och Lotta Sandberg. Ulrika Sundin var engagerad i styrelsen och blev den som efter Erik tog över ordförandeklubban. Sten Häger var då vice ordförande.
Klubben hade vi denna tid cirka 160 damer där och Christina Edelstam var en av klubbens starka krafter.
År 2003 fyllde klubben 60 år vilket firades på olika sätt under året. Nu är vi nästan framme i nutid och kan konstatera att efter Ulrika Sundin har Per Åhlgren och Erik Edelstam varit ordförande och det har under deras tid tillkommit en bollhall i vår tennishall. Denna blev klar 2014. Med detta avslutar vi denna tillbakablick och passar på att önska er alla ett Gott Nytt År!
Text: Mats Wielbass
Källor:
– DjtK Tennisbladet nr.3/2003,
– Utkast till talet som hölls av Gösta Björck på medlemsminglet den 6/12 2018
– Intervju med Erik Welander samt stolpar till hans tal på medlemsminglet
– Utkast till Sten Hägers tal på medlemsminglet
Bilder:
-Bilder från DjTK’s bildarkiv
– Bilder från medlemsminglet