Det här är Magnus, vår nya tränare i tennisskolan

14 september, 2017

Magnus Hjulström är ny tränare på DjTK och ansvarig för tennisskolan. Närmast kommer han från Vallentuna TK, men har en lång och spännande karriär inom tennisen med sig i bagaget.

Välkommen till DjTK, Magnus!

– Tack! Jag ser väldigt mycket fram emot att träffa och lära känna alla medlemmar. DjTK känns faktiskt redan som min hemmaklubb, jag har ju haft kopplingar hit sedan hallen var nybyggd. Framför allt genom en lång rad matchutbyten på juniorsidan och ett nära samarbete med den tidigare klubbchefen Stefan Malmqvist.

Du har tillbringat större delen av ditt liv inom tennisen. Berätta!

– Jag har bland annat jobbat en hel del utanför Sverige; först som spelande coach i tyska ligan, TC Fröndenberg utanför Dortmund. Därefter några år som chefstränare i Norge, Bergen, innan jag blev uppringd av Mariehamn Lawn Tennisklubb där jag var klubbchef i 18 år. Min dåvarande fru kom ifrån Åland, så Mariehamn passade hela familjen väldigt bra. MLK är en lite mindre klubb, vilket innebar att min roll var väldigt bred. Jag fick lära mig mycket om föreningslivet, det var en bra skola.

– För sju år sedan, 2010, flyttade jag tillbaka till Sverige och anlitades av uppsalastudenternas IF, USIF, i väntan på en ledig tjänst i någon stockholmsklubb. 2012 började jag som chefstränare i Vallentuna.

Hur kommer det sig att du blev tennistränare från början?

– Jag började mitt första tränarjobb innan jag åkte till Tyskland. Jag blev uppringd av Vladimir Zabrodsky på Kungliga. Det var 1986 och jag hade ett par år tidigare kommit hem från USA där jag hade spelat collegetennis i Georgia. Sedan blev jag tvungen att åka hem från USA för att göra värnplikten. Efter det hann det bli ett år på bank och ett år som sjukgymnastassistent innan Vladimir ringde.

Ja, du har inte bara tränat, utan spelat många år på hög nivå också. Vilken skulle du säga är din främsta merit?

– Som collegespelare gick jag till ”All American”. De två bästa skolorna i varje stat går till slutspel, ”nationals”, och går du till final där går du vidare till All American. Det är en viktig merit i amerikanska ögon. De som går vidare i All American blir proffs. Pernfors gick den vägen, till exempel.

Vad gör du helst utanför tennisen?

– Jag har två lantställen, ett på Åland och ett på Väddö, så jag lägger större delen av min tid på att ta hand om skog och mark, och på renovering av garage och bryggor och allt annat som hör till.

Vad tycker du är det roligaste med tränarjobbet?

– Det är när man känner att det ”klickar” för eleverna och att se dem hitta glädjen i tennisen. Utveckling är lika rolig att se oavsett nivå, spelstyrka eller ålder. Det är så roligt när man ser att det man försöker lära ut fungerar

Vad skulle du säga är viktigast för att lyckas med sin tennis?

– Att ha roligt! Och att träningarna är innehållsrika. Har man roligt så får det ring effekter, man utvecklas och blir bättre. En tennisträning ska alltid vara intressant.

 

Tack Magnus, och än en gång varmt välkommen!

Text och bild: Annika Juhlin

 

Magnus har utöver en bred erfarenhet som tennistränare även genomgått samtliga tränarutbildningar via Svenska Tennisförbundet, samt en rad tränarutbildningar på internationell nivå.

PTCA Accredited Tennis Professional, Nr (Swe)

  • USPTA Professional 1
  • RPT Director of Tennis
  • ESTESS Certified Teaching Professional, CTP Level VII
  • WTP-Reg. International Tennis Coach