Staffan Stockenberg, en av Sveriges största tennisspelare har gått bort den 20 maj i år. Han föddes den 14 september 1931, näst äldst i en syskonskara på 6, och tillhörde i många år svenskeliten i tennis tillsammans med Lennart Bergelin, Sven Davidsson, Torsten Johansson och Nisse Rohlsson, som han ofta spelade dubbel med.

Staffan växte upp i Djursholm. Han introducerades till tennis av Sven Björck och spelade i många för Djursholms Tennisklubb. Han är Djursholms Tennisklubbs meste mästerskapssegrare någonsin med 15 segrar i Skolungdomens/Skol-SM och 10 segrar i junior-SM. Och så vann han SM i singel 1954 ,23 år gammal då han besegrade Lennart Bergelin i finalen. Han spelade också spelade Davis Cup för Sverige 1953 och 1955.

Staffan är dessutom den enda spelare i världen som har vunnit juniorsingeln i Wimbledon 2 år i rad, först som 17-åring 1948 och sedan återigen 1949. Den unge segraren i Wimbledon pryder omslaget till Djursholms Tennisklubbs Tennisblad

Staffan var med och grundade Djursholms Tennisklubb. När Sven Björck den 28 april 1943 bildade Djursholms Tennisklubb var den då 12-årige Staffan Stockenberg en av dem som satt med de övriga vid mötet.

Under skoltiden fick han ibland ledigt för att spela tennis med Kung Gustav V och senare också med dåvarande kronprinsen Gustav VI Adolf.

Staffan berättade själv att det var väldigt trevligt att spela med Gustav VI Adolf. Staffan servade honom en gång i baken när han stod vid nät, varefter Staffan kort därefter fick tillbaka en rejäl träff på örat. Kronprinsen tycket att man därmed var kvitt.

När vi intervjuade Staffan för klubbens räkning i maj 2009 var han på ett strålande humör och mådde efter omständigheterna förträffligt, trots en bruten nacke efter en bilolycka, en massa operationer och en installerad pacemaker.

Begravningen äger rum den 12 juni klockan 14 i Djursholms Kapell på Danavägen.

Tennisen har sorg.

Vi sörjer en god kamrat, en god människa.

Ulf Bennnetter, f.d ordförande Djursholms Tennisklubb