Hur ser livet i en elitsatsning ut?

5 juli, 2018

Jag har bestämt träff med Agnes Mitteregger direkt efter träningen på utebanorna vid slottet, men när vi ses visar det sig att det inte blev någon träning idag. Agnes har legat sjuk efter en matförgiftning på Mallorca. Det blev så illa att hon fick dropp och övernattning på sjukhus. Inte den bästa uppladdningen inför Båstad Corem Open, som börjar ett par dagar efter intervjun.

Agnes tennissatsning innebär mycket träning i olika konstellationer. Hon tränar både med Good to Great, med DjTK och med landslaget ett par gånger om året, inför EM. Agnes är uttagen och spelar lag-EM i Frankrike under första veckan i juli. De är tre spelare och en coach som åker till kanalkusten för kvalgruppspel. Agnes har också, som en av två tjejer, blivit uttagen till att representera Sverige i individuella U14-EM i Tjeckien, i slutet av juli.

Agnes spelar med EY-teamet på Good to Great. I teamet finns tre av de bästa svenska tjejerna i Agnes ålder och jag undrar hur det är att vara både teamkompisar och konkurrenter?

– Vi är ju vinnarskallar allihop och när vi ska möta varandra kan det vara lite tystare än vanligt innan match. Förra gången jag mötte en tjej i laget stängde hon av helt, hon var verkligen ”borta” innan matchen. Men sen är allt som vanligt, vi är vänner igen direkt efter matchen, säger Agnes.

Hur ser en vanlig träningsvecka ut när man satsar som Agnes gör? Om det alls finns några vanliga veckor?

– Måndag, tisdag och fredag tränar jag hemma på klubben. Onsdag och torsdag är jag på GTG. Och när det inte är tävlingar har vi träningsläger på GTG varannan helg, berättar Agnes.

Kombinationen DjTK och GTG passar henne perfekt. Det ger en varierad träning eftersom de olika tränarna har lite olika träningsupplägg. Med Jonas, som är hennes head coach på GTG, fokuserar de mycket på en sak i taget.

– Ofta mal vi samma moment minst en halvtimme i sträck. Tanken är att träna fasta situationer så mycket att slagen sitter i ryggmärgen, så att man inte missar även om man är i ett pressat läge. Med Marcus kör vi mer serve-retur, och poäng. Mixen passar mig jättebra, förklarar Agnes. Men det är såklart viktigt att Jonas och Marcus pratar med varandra också.

Agnes pappa Erik, som också är med, betonar vikten av det sociala sammanhang som DjTK ger. Det är väldigt bra att kunna ha båda delarna, både klubben och teamet. Dels är det skönt att alltid vara välkommen hem till kompisarna i klubben, dels innebär det att Agnes kan gå i skolan med sin klass och sina vanliga kompisar.

Tävlingarna avlöser varandra

Tennis på Agnes nivå innebär många tävlingar och en hel del resor. Den här våren har varit intensiv – och det har gått bra! Jag undrar hur många tävlingsveckor det blir per år och Agnes och Erik börjar räkna säsongens tävlingar på fingrarna.

Året började med Salk Open och en semifinal i FS14A samt vinst tillsammans med Ida Johansson i FD14. Därefter Tennis Europe- (TE) tävling i Bolton (Storbritannien) där Agnes kvalade in i huvudturneringen och tog sig till andra omgången. Vidare till lag-EM-kval i Kiev och en vecka senare lag-EM-finalslutspel i Tjeckien där man hamnade på en hedrande sjätte plats. I slutet av februari var det TE-tävling på hemmaplan, i Tyresö, där Agnes gick direkt in i huvudturneringen och tog sig till kvartsfinal. Direkt efter det var det dags för nästa TE-tävling; Kungens kanna & drottningens pris som KLTK arrangerar. Även där tog Agnes sig direkt in i huvudturneringen och vidare till andra omgången. Nu har vi hunnit in i mars, som inleds med en tävling på nästa nivå, en ITF i Kramfors. Tillbaka till hemmaplan och RM i Danderyd där Agnes vann sin klass, FS14. Efter RM är det dags för SM inomhus i Göteborg där Agnes tog sig hela vägen till semifinal i singeln och till final i dubbeln, tillsammans med sin partner Ida Johansson. Från Göteborg vidare till TE-tävling i Rakovnik, i Tjeckien. Därefter Next Generation-slutspel i FS15 i Stockholm där Agnes tvingades lämna WO i finalen för att hinna till sign in i TE-tävlingen i Falköping där hon sedan tog hem förstaplatsen i både singel och dubbel. Nästa TE-resa gick till Tallinn och vinst i både singel och dubbel även där!

Vi är nu framme i juni och sommarlovet inleds med Corem Open i Båstad och för Agnes del med tre vinster – FS14A, FS16B och FD14, tillsammans med Ida Johansson. Direkt efter Corem fortsätter tävlingarna i Båstad med riksfinal i Next Generation där det blev två pokaler till, en för finalplatsen i FS15 och en för vinst i FD15, denna gång tillsammans med Nadia Mezan, Farsta TK. Och i dagarna är det alltså lag-EM… håll tummarna! Sommarlovet fortsätter därefter med en TE i Holland, individuella EM i Tjeckien och JSM i Norrköping i början av augusti.

Puh…! Och det här är bara tävlingarna. Däremellan är det ju massor av träning också. Hur hinner hon med allt? Kan man verkligen gå i skolan samtidigt?

– Ja, det går bra, försäkrar Agnes. Jag försöker informera lärarna innan jag åker iväg och mailar dem när jag är borta. De lägger upp dokument där jag kan se vad jag ska plugga på och kompisarna hjälper mig och berättar vad de gör.

Erik berättar att de brukar ha ett planeringsmöte med studierektorn inför varje termin och ytterligare ett avstämningsmöte i mitten av terminen.

– Skolan har varit väldigt tillmötesgående, vilket också är en förutsättning för att det ska fungera, säger Erik.

Tennistjejerna i Europa

Är tennisen utomlands annorlunda än här hemma?

– Ja, de spelar väldigt annorlunda, berättar Agnes. Det är många som är väldigt unga och väldigt duktiga. Tjeckien och Ryssland är nog de två bästa länderna, där finns säkert ett tjugotal jätteduktiga spelare i min ålder. Även de som är ett par år yngre kan vara tuffa motståndare. De spelar annorlunda också – de tar bollen tidigare. De kan placera bollen från ingenstans och gör nästan inga misstag. De har stått och malt på samma sätt som vi gör på GTG sedan lång tid tillbaka.

Erik förklarar att tjejerna i de här länderna får så många fler bra matcher på hemmaplan, de avancerar ofta längre och får därmed bra motstånd i alla turneringar, vilket gör att de får många fler timmar med bra tennis. För att kunna ligga på samma nivå måste våra tjejer ut i Europa och tävla.

Agnes berättar att de ibland får tillfälle att träna eller bolla in med de här tjejerna. Och att hon är glad att hon har möjlighet att träna med killarna hemma i DjTK, som också slår hårt.

Nu har Agnes spelat ordentligt på TE-nivå i ett år. Till hösten är det dags att kliva upp och spela fler junior-ITF:er. Det gäller att komma igång och få sina första poäng för att ha möjlighet att komma in direkt i huvudturneringarna. Det tar nog något år eller två, sen är det dags för riktiga ITF-tävlingar. För varje ny nivå är det lite som att börja om.

Men när är tennisen som roligast?

– Allra roligast är det med träningarna på klubben. Här har jag ju hela mitt gamla gäng och vi har väldigt roligt när vi spelar. Men GTG-träningen är jätterolig också, särskilt helglägren är bra. Och när jag hittar ”flytet” i en tävlingsmatch och spelar riktigt fin tennis är en bra känsla.

Efter så många tävlingar – är man fortfarande nervös inför viktiga matcher? ­

– Jag är alltid nervös! Värst är det när jag vet att jag borde vinna. Jag kan ha jätteont i magen innan, och det blir värre när andra tror att jag ska vinna… Det brukar gå över under inbollningen eller första gamet. Men jag får jobba med det, försöka tänka bort det. Förberedelserna är viktiga också. Jag är inte så beroende av sömn, men av mat! Jag måste ha bra frukost och bra lunch.

Och motgångar, hur hanterar du dem då? ­

– Jag blir besviken. Gråter. Det kan sitta i en hel kväll.

Erik har följt Agnes och hennes tennis från start. Vilken roll har han som förälder i Agnes tennissatsning idag?

­– För tre år sedan var det jag som coachade i stort sett allt med lite hjälp av Anki, Mackan eller någon annan DjTK-tränare vid de större tävlingarna. Idag hjälper jag henne egentligen bara att komma dit hon ska. Jag skjutsar till Arlanda, till de flesta tävlingar i Sverige och till olika träningsläger. Någon enstaka gång är jag med på tävlingar i Europa. Det är ytterst sällan jag som coachar. Jag har inget att tillföra när det gäller teknik och taktik utan säger jag något har det mer att göra med vikten av att tänka på rätt sätt, om att vara observant på sin koncentration och om noggrannhet. Tennis har så många mentala dimensioner. Man ska ha både huvudet med sig på banan, orka träna koncentrerat och kunna hantera flera tävlingar på rad. Sen har jag bättre koll på motståndarna än Agnes. Hon brukar fråga mig: ”ungefär hur bra är hon?”, berättar Erik.

Jag avslutar med att fråga Agnes vad hon tycker är viktigt att tänka på som tävlingsspelare.

– Att alltid uppträda med respekt, även när man vinner en match enkelt. Det är viktigt att hålla det professionellt.

Erik kompletterar utifrån sitt perspektiv och säger att det hade varit bra med bättre stöd i tidig ålder, 10-12 år, både från klubben och från förbundet, för dem som vill utvecklas och tävla mycket.

– Klubbarna i närområdet skulle till exempel kunna anordna gemensamma helgläger med träning och tävlingsspel ett par gånger om året. Och förbundet borde nog överväga om man inte skulle försöka fånga upp och samla de ambitiösa spelarna i lite tidigare ålder än vad som görs idag. Utifrån det vi har sett ute i Europa tror jag det blir svårt för Sverige att få fram världsspelare igen om inte satsningarna görs tidigare och mer koordinerat mellan klubb och förbund, avslutar han.

För Agnes som är född 2004 är det här första året med ranking. Och vilken start! Hon är redan topp 60 bland Europas 14-åringar. Heja Agnes! Vi fortsätter att hålla tummarna för att du ska förverkliga din dröm om att bli bäst i världen.

Tack för den här gången Agnes och Erik, vi hörs snart igen!

Text och bild: Annika Juhlin